Elemen Survival Dalam The Last of Us

Naughty Dog mengejutkan sekali lagi dunia permainan video dengan pengumuman The Last of Us, siri terbaru dari mereka, yang bertemakan ‘post apocalypse’. Dan elemen yang jarang digunakan ini, menunjukkan bahawa survival amat penting.

Ini kerana, tidak seperti permainan yang lain seperti Resident Evil, Uncharted dan sebagainya, nyawa anda tidak akan terus penuh dengan hanya mengambil ‘ubatan’. Sebaliknya, pemain perlu minitikberatkan aspek penjagaan luka mereka, untuk memastikan karakter tersebut terus hidup.¬†Ubat tidak akan ada secara tiba-tiba sahaja, pemain perlu mencarinya dan menggunakannya sebaik mungkin.

Tambahan lagi, tidak seperti Uncharted, pemain boleh sahaja terus berlari dan menembak kesemua musuh, kerana peluru dan senjata boleh diambil terus dari mereka. Tetapi, pemain betul-betul perlu merancang setiap serangan dengan teliti, kerana peluru dan senjata bukanlah benda yang mudah untuk didapati.

The Last of Us cuba untuk membawa semula elemen yang amat jarang digunakan ini, dan cuba menjadikannya lebih realistik. Jadi adakah ianya akan menarik minat pemain pada masa kini? Sama-sama kita nantikan apabila ianya dipasarkan nanti.

hcgamer.pl

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s